2014. március 22., szombat

Használt Canon EOS 1Ds teszt - vélemény



A japán gyártó 2002 szeptemberében jelentette be a Canon EOS 1Ds modelljét, amellyel egyszersmind forradalmasította a digitális fényképezést. A Canon EOS 1D piacra dobással a gyártó már megalkotott egy ízig-vérig professzionális, nagyon gyors, de relatíve kis felbontású fényképeket készítő vázat, amely mellé Canon EOS 1Ds személyében egy olyan vázat alkotott, amely sebességében ugyan lassabb, de nagyobb felbontású képek alkotására alkalmas ugyanolyan olyan képminőség mellett.
A Canon EOS 1Ds egy Full Frame méretű 11,1 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amely az akkori viszonyok között a csúcskategóriát jelentette. Az érzékelő ISO 100-1250 közötti érzékenységével még ilyen nagy felbontás mellett is gyönyörű képeket tudott rajzolni. Úgy gondolom, hogy a gyártó a Canon EOS 1Ds megalkotásával végleg átcsábította a digitális fotósok táborába azokat a fényképészeket, akik eddig a filmes fotózásra szavaztak.


A Canon EOS 1Ds a gyártó első Full Frame-es váza volt, és az elkövetkezendő időszakban jellemző lett, hogy a profi szegmens csúcsára két vázat tervezett a gyártó: egy gyors, kisebb felbontású APS-H méretű szenzorral rendelkező vázat az akció fotósoknak, illetve egy lassabb, nagyobb felbontású Full Frame méretű szenzorral rendelkező vázat a divat fotósoknak.
A Canon EOS 1D és a Canon EOS 1Ds minden más lényeges tekintetben szinte megegyezik egymással, hiszen a Canon EOS 1Ds is DIGIC processzorral rendelkezik, 100%-os lefedettségű a kereső, 45 pontos automatikus élességállítást és 21 zónás fénymérést kapott. A relatív lassabb sebesség 3 kép/másodpercet jelent, és erre egyszerre 10 kép erejéig képes a váz – illetve ekkora felbontás mellett ennyi kép kártyára való felöltésére képes a processzor.
A Canon EOS 1Ds nem tölt be jelentős szerepet a digitális tükörreflexes fényképezőgépek használt piacán, hiszen professzionális váz révén nagyon keveset vásároltak belőle. A kapható vázak között elég sok a leharcolt darab, hiszen ezek a masinák azért készültek, hogy munkára fogják őket.
Használt Canon EOS 1Ds vásárlását azoknak ajánlom, akik relatíve olcsón szeretnének egy professzionális vázhoz jutni, viszont cserébe vállalják egy több, mint 10 éves váz megvásárlásában rejlő kockázatokat. Ha valamilyen csoda folytán sikerül találni egy megkímélt darabot, akkor az néhány apróbb kompromisszum megkötésével meg fogja szolgálni az árát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése