2014. március 23., vasárnap

Használt Canon EOS 300D teszt - vélemény



A japán gyártó 2003 augusztusában mutatta be a Canon EOS 300D modelljét, amelyet kifejezetten amatőr fotósoknak szánt. Ekkor a digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel való fotózás csak a profik, és a vastag pénztárcájú amatőr és haladó fotósok kiváltsága volt, ezért a gyártó tett egy lépést azért, hogy a dslr technika bárki számára elérhetővé váljon. A Canon EOS 300D persze még az akkori viszonyokhoz képest igen drága volt, de a felsőbb kategória vázaiból örökölt néhány bevált tulajdonság miatt lejjebb lehetett szorítani az árát.
A Canon EOS 300D megkapta a CanonEOS 10D-ben és a Canon EOS D60-ban található 6,3 megapixeles CMOS érzékelőt, amelyet ISO 100-1600 közötti érzékenységen lehetett használni. A bevált technológia jól muzsikált a Canon EOS 300D-ben, egy belépő szintű vázba ez az érzékelő tökéletesen megfelelt abban az időben.
A Canon EOS 300D megkapta a Canon EOS 10D 7 fókuszpontú TTL automata élességállító rendszerét, amellyel rögtön a korábbi profi/félprofi modell, a Canon EOS D60 fölé nőtt.


A sorozat felvételi sebesség terén a Canon EOS 300D nem mutat túl nagyot, 2,5 kép/másodperc – 4 felvétel erejéig eredménye nem kiemelkedő, de ebben a kategóriában ez teljesen elfogadható volt.
Ebbe a vázba is a DIGIC képfeldolgozó processzor került, amely a felsőbb kategóriákban már bizonyított, a fényképezőgép egyéb jól beállított paraméterei meg sem kottyantak neki.
Minden más lényeges tekintetben a Canon EOS 300D hozta az akkori kornak megfelelő kötelező tulajdonságokat, mint a CF kártya helyet, a 118000 pixeles LCD kijelzőt, a jó lítium-ionos akkumulátort és a 95%-os lefedettségű keresőt.
A Canon EOS 300D nem tölt be jelentős szerepet a használt piacon, hiszen hiába tett egy lépést a gyártó afelé, hogy lejjebb nyomja e modell árát, ilyen áron ez a fényképezőgép még nem került tömegével a piacra. Ezzel együtt néhány használt darab megtalálható a piacon.
Használt Canon EOS 300D beszerzését azoknak ajánlom, akik tanulási szándékkal olcsón szeretnének hozzájutni egy digitális tükörreflexes fényképezőgéphez, de praktikus okok miatt inkább azt ajánlom, hogy a Canon EOS 300D helyett érdemes a picit drágább, későbbi utód modellek valamelyikéből választani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése