2014. március 15., szombat

Használt Canon EOS D30 teszt - vélemény



A gyártó 2000-ben mutatta be a Canon EOS D30-as modelljét, amely akkoriban a digitális fényképezés egyik úttörője volt. Ekkoriban a digitális tükörreflexes fényképezőgépek használata a professzionális fotósok privilégiuma volt, ezért úgy is tekinthetünk a Canon EOS D30, mint egy professzionális fényképezőgépre.
A Canon EOS D30 egy croppos (1,6x gyújtótáv), 3,2 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amely ugyan előtte járt a Nikon által használt CCD technológiának, de mégis magában hordozta azt a lehetőséget, hogy rossz fényviszonyok között, magasabb érzékenységen zajosabb fényképeket készít. Apropó érzékenység – a Canon EOS D30 ISO 100-1600 közötti érzékenységgel bírt.
Canon EOS D30-ben 3 pontos Multi-Basis TTL élességállító rendszer volt, amely ma egy teljesen elavult rendszernek számít, de akkor tette a dolgát, és összehasonlítás nélkül nem is lehetett rá panasz. A fénymérésről 35 mezős középpontosan súlyozott spot fénymérő gondoskodott, amely ma szintén elavultnak számít, de egy ilyen úttörő gépben tette a dolgát.



A Canon EOS D30 igazi gyengesége a sebessége volt, hiszen a képfeldolgozó rendszere, illetve a processzora nagyon gyenge volt, még az utódokhoz képest is. A mai viszonyok között megszokott, hogy néhány fénykép elkészülte után lapozgatunk közöttük, de a Canon EOS D30 nagyon lassan olvasta le a fényképeket a CF kártyákról – gyakorlatilag amíg a kép be nem töltődött, csak homályos képet láttunk az LCD kijelzőn. Az 1,8 colos LCD kijelző egyébként akkoriban kuriózum volt, a 114.000 pixeles felbontása manapság már nem tűnik nagy számnak, de a gyakorlati haszna új dimenzióba emelte a fényképezést.
Canon EOS D30 3 kép/másodperces sorozatfelvételt tudott, és azt is mindössze 8 kép erejéig, de akkoriban összehasonlítás nélkül ez is egy semmitmondó adat volt. Persze a processzor korlátai itt is jelentős határt szabtak (a 8 felvétel már önmagában is az volt), hiszen a képek memóriakártyára való írása nagyon lassú volt.
Canon EOS D30 a mai használt piacon nagyon jelentéktelen szerepet tölt be, hiszen az akkori ára miatt kevesen engedhették meg maguknak, hogy vásároljanak belőle, így kevés van belőlük a piacon, és azok sem keresettek.
Használt Canon EOS D30 beszerzését azoknak ajánlom, akik ismerkednek a digitális tükörreflexes fényképezéssel, gyűjtők, esetleg szeretnének belülről megismerni egy dslr vázat…Ha jobbat keresünk nála, akkor még csak a mai vázakban sem kell gondolkozni, mert gyakorlatilag ugyanakkora árban a közvetlen utódok között is vannak jobb vázak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése