2014. április 21., hétfő

Használt Canon EOS 30D teszt - vélemény



A digitális fényképezés terén másfél év nagyon rövid idő, hiszen mire megjelenik egy új modell, addigra a fotós társadalom már elkezdi találgatni az utód modell tulajdonságait. A fotósok pedig telhetetlenek, várják az újabb és újabb fejlesztéseket, és ha egy jól eltalált modell utódja nem kap elég újítást, akkor sokan a csalódottságuknak adnak hangot. Ez nem volt másként a Canon EOS 30D terén sem (2005 őszét írjuk), hiszen vártuk tőle a nagy újításokat – főleg a felbontás terén – ehelyett pedig inkább ráncfelvarrást látunk. Persze a Canon EOS 30D nem keltett valódi csalódást, hiszen egy nagyon jó váz, a Canon EOS 20D tökéletesített utóda lett, ráadásul a nagy konkurencia sem jött ki újabb vázzal (a Nikon D70 már régóta hadrendben állt).
Ahogy már írtam, a Canon EOS 30D a felbontás terén nem lépett előre, hiszen maradt a 8,2 megapixeles APS-C méretű CMOS érzékelő. Az érzékenység sem változott, ISO 100-3200 között lehetett állítani, viszont ezeket az értékeket már 1/3 lépésenként lehetett állítani. Viszont cserébe a „jól bevált” technológiának köszönhetően a gép csodálatos képminőséget és alacsony zajt produkált.
Maradt a 9 pontos TTL élességállítás és a 35 mezős fénymérés, így az élességállítás és a fénymérés terén sem lépett előre a Canon EOS 30D.


Maradt a DIGIC II processzor is, amely a felsőbb kategóriás vázakban is jól teljesített, így nincs hiányérzetem a változtatás hiánya miatt. Maradt az 5 kép/másodperces sorozat felvételi sebesség, viszont nőtt a puffer – 20 képről 30-ra.
Néhány „ránc” felvarrásra került, hiszen a Canon EOS 30D 2,5 colos 230.000 pixeles LCD kijelzőt kapott – ezt már a Canon EOS 5D-ből is megismerhettük – végre elérhetővé vált a spot fénymérés, valamint a váz USB 2.0 csatlakozási lehetőséget kapott. Ami még nagy újításnak számított, hogy a gyártó 100.000 expozícióban meghatározta a zár várható élettartamát.
A Canon EOS 30D tehát nem kapott jelentős újításokat, de ettől egy nagyon jó kis váz. A képminőség terén a Canon EOS 20D-re sem lehetett panasz, a ráncelvarrással pedig az egyéb szolgáltatások terén is sikerült vonzóvá tenni az utódot.
A Canon EOS 30D jelentős szerepet tölt be a használt piacon, hiszen az elérhetőbb ára miatt sokat vásároltak belőlük. Persze egy korosabb váz vásárlásánál oda kell figyelni, hiszen közöttük sok a leharcolt, sokexpós darab.
Használt Canon EOS 30D beszerzését azoknak ajánlom, akik kedvező áron akarnak hozzájutni egy so kiváló szolgáltatást nyújtó középkategóriás vázhoz.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Salgótarján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése