2014. április 20., vasárnap

Használt Canon EOS 5D teszt - vélemény



A japán gyártó 2005 őszén jelentette be a Canon EOS 5D fényképezőgépét, amellyel a haladó és a (fél)profi fotósoknak igyekezett kedvezni. A Canon EOS 5D volt az első olyan Full Frame méretű érzékelővel felszerelt váz, amelyet nem kimondottan a profi felhasználóknak szántak.
A Canon EOS 5D – ahogy már említettem egy Full Frame méretű, 12,8 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, mely érzékenységét ISO 50-3200 között lehetett állítani. A nagy szenzornak, a mértékkel szabott felbontásnak, valamint a DIGIC II képfeldolgozó processzornak köszönhetően a Canon EOS 5D hihetetlen jó képminőséget produkált nagyon alacsony digitális zaj mellett.
A Canon EOS 5D 9 pontos és 6 kisegítő szenzoros élességállító rendszert, valamint 35 pontos fénymérést kapott, és elmondható, hogy szinte csak ebben tulajdonságaiban nem nyújt professzionális szolgáltatást, például a (későbbi) nagy konkurens Nikon D700-hoz képest. Amire még panasz lehet, az a sorozatfelvétel sebessége, hiszen a Canon EOS 5D „csak” 3 kép/másodperc sebességet tudott 60 JPEG kép erejéig. Jól látható, hogy a gyártó visszafogta ezeket a szolgáltatásokat, hiszen nem akart konkurenciát állítani a saját háza táján, a konkurens gyártók pedig még nem álltak elő hasonló vázakkal.


A Canon EOS 5D sok tekintetben viszont professzionális szolgáltatásokat nyújt – ilyen a 96%-os lefedettségű kereső, a két vezérlőtárcsa, a nagy státusz LCD, a 2,5 colos 230.000 pixeles LCD kijelző, vagy éppen az AF finomhangolás.
A Canon EOS 5D sok tekintetben épp csak egy közép kategóriás váznak mondható, sok tekintetben viszont egy ízig-vérig professzionális fényképezőgép. Egyes szolgáltatásai lehet, hogy elavultak, a sebessége és az élességállító rendszere sosem volt bajnok, viszont a képminősége még a mai viszonyok között is kiváló.
A Canon EOS 5D jelentős szerepet tölt be a használt digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán, hiszen a profi vázakhoz képest sokat vásároltak belőle. Ami egy használt Canon EOS 5D vásárlása ellen szól, hogy már majdnem 10 éves váz, és a legtöbb példány már nem egyszer cserélt gazdát, valamint sok közöttük a sokexpós, leharcolt darab. Kellő körültekintéssel viszont még fel lehet lelni megkímélt példányokat, amelyeket még így is érdemes szakszervizben bevizsgáltatni.
Használt Canon EOS 5D beszerzését azoknak ajánlom, akik szeretnék megvásárolni a használt piac legolcsóbb Full Frames fényképezőgépét, cserébe viszont mernek kockáztatni.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Budakeszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése