2014. március 20., csütörtök

Használt Canon EOS 1D teszt - vélemény



A Canon EOS D30 és a Canon EOS D60 piacra dobásával beszállt a DSLR gyártók nagy piacára, viszont hiányzott a termékpalettáról egy ízig-vérig professzionális váz, amely zászlóshajója lehet a márkának. A Canon EOS D30 és a Canon EOS D60 képminőségében megállta a helyét a konkurens márkákkal szemben, viszont a sebességük, a fénymérésük és a fókuszrendszerük hagyott kivetnivalót maga után.
Elmondható, hogy a Canon némi lemaradásban volt a Nikonnal és néhány más gyártóval szemben, amely lemaradást a Canon EOS 1D-vel egyszersmind behozta, sőt mindjárt az élre tört.
A Canon EOS 1D egy 4,15 megapixeles APS-H méretű CCD szenzort kapott, amely az akkori képalkotási technika csúcsát jelentette. Az APS-H méretű szenzorról azt kell tudni, hogy kisebb egy Full Frame méretű szenzortól, de nagyobb egy APS-C méretű szenzornál, amellyel 1,3x gyújtótávolság szorzó mellett jobb felvételeket lehetett készíteni, mint egy APS-C méretű szenzorral rendelkező géppel.
A gyártó Canon EOS 1D esetében azért lépett vissza a CMOS érzékelőről a CCD érzékelőre, mert hiába tudta mindenki, hogy a CMOS érzékelőé lesz a jövő, akkoriban ezek a lapkák még nagyon zajos képeket produkáltak alacsony felbontás és érzékenység mellett is. A kiforrott CCD technológia és a nagyobb érzékelő méret miatt a Canon EOS 1D ISO 100 és 3200 közötti érzékenységen mai is elfogadható minőségű felvételeket készített.

A Canon EOS 1D ereje a sebességében rejlett, hiszen 8! kép/másodperc sebességgel tudott sorozatfelvételeket készíteni, összesen 21 kép erejéig. Ennek a hátterében az új fejlesztésű DIGIC processzor állt, amely megteremtette a feltételeket a gyors képfeldolgozáshoz.
A Canon EOS D30-hoz képest a Canon EOS 1D 45 pontos automatikus élességállítást és 21 zónás fénymérést kapott, így a gyártó ezekben a tulajdonságokban is a konkurensek fölé emelte ezt a vázat.
A Canon EOS 1D a Canon EOS-1V filmes vázra hajazó (+portrémarkolat), súlyos, masszív és időjárásálló vázat kapott, amely formát azóta a csúcskategóriás vázak kapják meg.
A Canon EOS 1D nem tölt be jelentős szerepet a használt piacon, mert egyrészt kevés került belőlük a piacra, másrészt ma már mégiscsak elavult technológiának számít. Mindezekkel együtt vannak olyan fotósok, akik keresik a Canon EOS 1D modelleket a piacon.
Használt Canon EOS 1D beszerzését annak ajánlom, aki olcsón szeretne vásárolni egy valóban minden tekintetben professzionális vázat, és nem zavarja, hogy a mai vázakkal összehasonlítva némi kompromisszumot kell kötnie, illetve relatíve alacsony felbontással kell dolgoznia.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Dunakeszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése